SPORER PCS GMBH

Succesvolle, middelgrote ondernemingen

- SPORER PCS GmbH -

In het interview:

Sporer PCS GmbH

Sporer PCS GmbH is een ontwikkelaar en fabrikant van systemen voor de reiniging van industriële onderdelen met een vestiging in 08606 Mühlental, Saksen, in de buurt van de snelweg BAB 72. Met momenteel 31 werknemers, 3,5 miljoen € omzet/a en een exportquota van ca. 45 % is Sporer PCS GmbH een van de belangrijkste bedrijven in de regio en een belangrijke leverancier in de automobielindustrie.

Wat maakt uw bedrijf uniek?

Onze verticale bereik van de productie is 95%. Dit stelt ons in staat systemen op maat te ontwikkelen en te produceren. Wij zien onszelf als een servicegerichte probleemoplosser op alle gebieden van industriële onderdelenreiniging, ook of vooral na oplevering van de systemen. Als middelgroot bedrijf proberen wij ons de problemen van onze klanten eigen te maken en ze op te lossen.

Hoe verschilt de dagelijkse leiding van een familiebedrijf van die van een extern geleid bedrijf?

Ons meest waardevolle bezit is ons personeel. Als familiebedrijf zijn wij in hoge mate betrokken bij het leven van onze werknemers en hun zorgen en behoeften, maar ook hun vreugden. Daarom is het soms gemakkelijker om werknemers bij doelgerichte maatregelen te betrekken, maar ook moeilijker om bijvoorbeeld disciplinaire procedures af te handelen.

U kocht het bedrijf Sporer PCS GmbH als een klein bedrijf en ontwikkelde het tot een belangrijke leverancier in de automobielindustrie. Hoe heeft u dat voor elkaar gekregen en wat is uw geheim voor zo'n bedrijfsgroei?

Het opzetten van moderne verkoopstructuren was en is essentieel voor de verdere groei van de onderneming. Vanaf het begin hebben wij ons geconcentreerd op de invoering van moderne technologieën en samenwerking met partners, zoals het Fraunhofer-instituut. Onze regionale ligging in de "automobielstaat" Zuidwest-Saksen en Noord-Beieren was zeker ook een voordeel.

Waarom heeft u besloten Sporer PCS GmbH te kopen? Welk potentieel zag u in het bedrijf en specifiek in de sector van de industriële reiniging?

Sporer PCS GmbH

Allereerst: Wij hebben niet Sporer PCS GmbH gekocht, maar de activa van Sporer Maschinenbau GmbH. We behielden de naam Sporer omdat die op de markt bekend was als een gedeponeerd handelsmerk. Wij hadden ingezien dat het reinigen van onderdelen steeds belangrijker werd in het kader van de automatisering en digitalisering. De werknemers hadden veel ervaring met de bouw van roestvrijstalen machines en in de voorbereidende gesprekken gaven zij ons te kennen dat zij voor het bedrijf wilden blijven werken.

Het feit dat het bedrijf slechts een paar kilometer van onze woonplaats is gevestigd, had zeker een zekere charme.

Als een geïntegreerd familiebedrijf in een eerder landelijke streek. Wat is het belang van uw bedrijf voor de regio en welke voordelen biedt een dergelijke landelijke ligging?

Als bedrijf zijn wij zeker verbonden met de regio en steunen wij ook diverse projecten. Waar mogelijk werven wij onze leveranciers ook aan bij regionale bedrijven. Het grootste voordeel van onze ligging is dat er nog veel ruimte is voor uitbreiding van het bedrijf en dat wij aantrekkelijk zijn als werkgever voor de bewoners van de landelijke plaatsen, aangezien men de werkplek quasi "op slippers" kan bereiken.

In welke mate heeft de digitalisering uw bedrijf beïnvloed? Welke investeringen doet u in digitalisering, nu en in de toekomst?

Na de overname is onmiddellijk geïnvesteerd in de installatie van een modern systeem bestaande uit CAD en ERP, dat de constructie tot en met de opslag continu in kaart brengt. Dit systeem wordt voortdurend verder ontwikkeld en eventueel aangepast aan nieuwe omstandigheden. Uiteindelijk is het voor ons mogelijk om bijvoorbeeld met een "druk op de knop" een nacalculatie uit te voeren. Bij de productontwikkeling hebben wij ons steeds geconcentreerd op het gebruik van de nieuwste technologieën op het gebied van machinebesturing en sensortechnologie. Onze machines zijn in staat te communiceren met de andere componenten van een productielijn. De constante traceerbaarheid van de gereinigde onderdelen en de registratie van de reinigingsparameters is eveneens een probleem.

Waarom zou u entrafin aankoopfinanciering aanbevelen aan andere middelgrote ondernemingen ?

Voor een middelgrote onderneming in de sector van de speciale machinebouw vormen de tijden tussen de aankoop van onderdelen, diensten, enz. en de ontvangst van het geld van de klant, die nochtans verschillende maanden in beslag nemen, een probleem. De samenwerking met entrafin zorgt voor de nodige liquiditeit en is derhalve een zeer zinvol onderdeel van de bedrijfsfinanciering. Bijzonder positief is het digitale, snelle en eenvoudige aankoopproces.

Snelle en ongecompliceerde aankoopfinanciering

  • Snel werkkapitaal
  • Gratis financieringsaanbod
  • Geen zakelijk onderpand
  • Zonder bureaucratische inspanning
  • Met persoonlijk advies