Schlafteam GmbH

Succesvolle, middelgrote ondernemingen

- Schlafteam GmbH -

In het interview:

Schlafteam GmbH

Schlafteam GmbH tovert hoogwaardige massief houten bedden en bijpassende massief houten meubelen voor de slaapkamer tevoorschijn, geheel volgens het motto "design meets nature". Het hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en de meubels worden met de hand gemaakt in de eigen timmerwerkplaats in Oberfranken - en dat al sinds 1887.

Wat maakt uw bedrijf uniek?

Wij zijn een familiebedrijf, en daar zijn we bijzonder trots op. Omdat ons bedrijf al vijf generaties in handen is van de familie Holhut. Om precies te zijn - sinds 1887. Sindsdien produceren wij aan de rand van het natuurpark Frankenwald in het noorden van Beieren meubelen van de hoogste kwaliteit.

Vandaag leiden vader en dochter het bedrijf met 28 werknemers. Peter Holhut ontwerpt, ontwikkelt en bouwt alle Schlafteam meubelen. Zijn doel: natuurlijk organische en tijdloze meubelen. Zijn hart en ziel en zijn passie voor hout en design zitten in elk meubelstuk.

Zijn dochter Yvonne Holhut is de directeur en streeft er altijd naar het bedrijf verder te ontwikkelen ten voordele van haar klanten. Zij is verantwoordelijk voor verkoop, marketing en bedrijfsontwikkeling. Zij wil dat haar bedrijf op een klantgerichte manier sterk staat voor de toekomst. Voor haar betekent dit met name duurzaamheid en biologische kwaliteit.

Er is veel concurrentie op de markt voor bedden en matrassen. Wat maakt jullie bedden zo speciaal? Welke innovaties zijn zelfs mogelijk met zo'n klassiek product?

Onze werkplaatsen bevinden zich op meer dan 7.000 vierkante meter in Kupferberg/Noord-Beieren. Hier worden alle Schlafteam meubelen gemaakt. Van het ontwerp tot de volledige productie, alles is Made in Germany.

Wij hebben ook een showroom ingericht voor onze klanten in onze gebouwen. Hier kunt u op meer dan 250 vierkante meter alle meubels live testen, onderzoeken en uitproberen.

Een ecologische en duurzame bedrijfscultuur is erg belangrijk voor u. In hoeverre heeft dit gevolgen voor de structuren en processen in de onderneming?

We houden van hout -

 • Wij verwerken uitsluitend grondstoffen van één soort die op elk moment kunnen worden teruggegeven aan de kringloop van de natuur.
 • Wij gebruiken hoofdzakelijk hernieuwbare of recycleerbare grondstoffen, rekening houdend met de circulaire economie en duurzaamheid.  
 • Wij gebruiken alleen natuurlijke producten voor onze goederen, die wij selecteren volgens onze eigen bijzonder strenge specificaties.
 • Wij verwerken alleen gecertificeerd hout. Onze Zwitserse grenen komt uit Oostenrijk. Wij werken alleen samen met zagerijen die duurzame bosbouw garanderen. Dit wordt steekproefsgewijs gecontroleerd. Al bij het ontwerp van de meubelen besteden wij aandacht aan het meest efficiënte gebruik van materialen.
 • Voordat het hout in de productie wordt gebruikt, wordt het ook getest op radioactiviteit.
 • Wij hechten er veel belang aan dat de bossen vrij zijn van bestrijdingsmiddelen en schadelijke stoffen. In onze eigen fabriek in Kupferberg/Noord-Beieren worden ze zonder formaldehyde verwerkt tot vervormingsarme, stabiele platen. Ze worden uitsluitend afgewerkt met onze eigen natuurlijke olie, in overeenstemming met de zuiverheidseis van het Schlafteam.
 • Zonder vernissen, beitsen of andere chemische bestanddelen blijft het hout vrij van giftige stoffen en behoudt het zijn uitstekende eigenschappen: het neemt vocht op en geeft het langzaam weer af, en zorgt zo voor een aangenaam en gezond binnenklimaat.
 • Wij kiezen hoofdzakelijk natuurlijke materialen, zolang de functionaliteit gewaarborgd is.
 • Wij gebruiken hulpstoffen die op natuurlijke basis zijn geproduceerd en geen problematische stoffen bevatten.
 • Wij gaan zeer bewust en voorzichtig om met deze waardevolle hulpbronnen.
 • Schlafteam zelf streeft naar "pure productie". Dit betekent dat wij het gebruik van energie in onze activiteiten optimaliseren en het waterverbruik en de verspilling tot een minimum beperken. Wij gebruiken de houtspaanders van de productie om warmte op te wekken en produceren zonne-energie op onze grote daken.

Wij houden van hout en daarom wordt voor onze massief houten meubelen alleen natuurlijke onderhoudsolie gebruikt. Dit beschermt het hout van onze meubelen en geeft het een elegante, matte glans. Omdat we hout niet willen verbergen onder een laag vernis, maar openlijk zijn sporen van leven willen laten zien.

Consequent natuurlijk tot het einde: Wij behandelen het oppervlak van onze houten meubelen met een verzorgende olie die wij zelf hebben ontwikkeld met een fabrikant uit onze regio: de Marienölmühle uit Marktleugast. De olie bestaat uit natuurlijke lijnolie uit Noord-Beieren en minerale pigmenten. Onze houtverzorgingsolie heeft dus een aangename geur, is vrij van oplosmiddelen en geeft geen giftige dampen af. Het wordt door onszelf gemengd en gebotteld.

Welke mijlpalen in de ontwikkeling van Schlafteam GmbH waren bijzonder beslissend op de weg naar het huidige, zeer succesvolle bedrijf?

Schlafteam GmbH

Wij waren vroeger een leverancier voor de beddenhandel. Sinds 2017 hebben wij een eigen internetwinkel(www.schlafteam.de), die ons veel meer mogelijkheden geeft en jaar na jaar groeit, wat tot nu toe de belangrijkste mijlpaal in ons bedrijf is geweest.

Met welke uitdagingen werd u geconfronteerd en welke tips en lessen hebt u geleerd?

De grootste uitdaging tot dusver was het herdenken en creëren van de internetwinkel.

Dit ging zo ver dat we zelfs een eigen fotostudio met een fotograaf kregen om beter en sneller te kunnen handelen.

Naast de normen, vervaardigt u ook individueel op maat. In welke mate zijn gedigitaliseerde of geautomatiseerde processen mogelijk? En waar zal de ontwikkeling in de toekomst heen gaan?

Door gebruik te maken van 5-assige CNC freesmachines maken wij het mogelijk: uw droombed geheel volgens uw wensen. Toon ons uw ideeën, uw schetsen of inspiratiefoto's.

In nauwe samenwerking met u vervaardigen wij uw droombed. Wij passen ook graag speciale kleuren of individuele beitstinten toe. Natuurlijk kunnen wij ook bedden voor u maken in oversized maten - bijvoorbeeld als familiebed - of volgens de Feng Shui maten. U kunt bij ons ook metaalvrije garderobekasten en ladekasten krijgen, laat ons uw wensen weten en wij zorgen ervoor.

In de afgelopen jaren heeft u een goed functionerende e-commerce opgezet. Welke stappen waren hiervoor doorslaggevend?

Doorslaggevend was onze internetwinkel, want hier moet alles perfect op elkaar zijn afgestemd om de klant optimaal van dienst te kunnen zijn.

Hoe heeft de aankoopfinanciering van entrafin uw groei beïnvloed?

De aankoopfinanciering van entrafin helpt ons om betere prijzen te krijgen van onze leveranciers, wat betekent dat wij meer geld kunnen steken in reclame, wat op zijn beurt onze bestellingen doet toenemen en dus precies de goede weg is.

Snelle en ongecompliceerde aankoopfinanciering

 • Snel werkkapitaal
 • Gratis financieringsaanbod
 • Geen zakelijk onderpand
 • Zonder bureaucratische inspanning
 • Met persoonlijk advies